Konstigt samtal vid middagsbordet idag.
Pappa frågade om vi visste vad läkarna gör när det kommer in en patient med typ fyra promille i blodet som är påväg att dö."Dom tillsätter nåt i blodet" fortsatte han när han såg att vi inte hade nog med erfarenhet av alkohol för att kunna lista ut det redan vid första försöket.
"Vad tror ni att dom tillsätter för att patienten ska överleva?".
Nu började jag och syrran att gissa vilt
-socker! man kan höra att det var min gissning. Ingen annan är lika besatt av socker och villig att kalla det medicin/livräddare vid alkoholförgiftning.
-Nej saltlösning!
-Det heter faktiskt Natriumklorid. påpekade jag drygt, eftersom jag ville skryta med att jag lärt mig ett snoffsigt kemikaliskt namn på Dietist utbildningen. Ingen reagerade. Vad är det för vits att lära sig coola ord om det nu ändå inte är nån som faller på knä och prisar ens genialitet när man yttrat ovan sagda ord????! Fine. Natrium klorid är väl inte det coolaste ordet.
-Det handlar om bakning, tipsade pappa som uppenbarligen märkt att inget antal ledtrådar är för många för oss.
-Mjöl!
-Russin! anneli gick verkligen in för bak-temat och vi satt ett tag och funderade över hur de skulle bära sig åt för att peta in russin i blodet.
-Jäst! skrek jag och fick en gillande blick från pappa som sa att jag va inne på rätt spår. Påhejad av pappa greps jag av övermod och skrek:
-ÖL!!
Hm. Jamen jag menar... det har ju å göra med jäst... men pappa såg då mest chockad ut och jag tänkte skamset att jag va helt ute å cyklade. Men se DET VAR JAG INTE. Efter cirka ytterligare 20 gissningar visade det sig att svaret var minst lika dumt som alla våra gissningar:
Svar: ALKOHOL!
Hur puckat är det inte att tömma i MER alkohol i blodet?? Fast det visade sig att det inte alls va så puckat, för det hjälpte visst kroppen att vänja sig vid att bli av med alkoholen, eller whatever. Om man tillsatte lite hela tiden så gick själva processen att gå ner till noll promille igen saktigare och kroppen slapp få en chock av att det gick för snabbt att bli nykter.
För det är visst den chocken som kan ta död på en, inte att man får i sig alkohol, utan att man sen blir av med det för snabbt.
typ.
Värt att lära sig.
det är alltså inte själva drickandet som är farligt utan att bli nykter sedan.
Hm. Jag tvivlar att det var det som va sensmoralen av pappas historia.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar